2010. szeptember 2., csütörtök

Vélemény Kerouac-ról, a VITek és Szpartakiádok korszakából

2010. szeptember 2. Vélemény Kerouac-ról, a szocializmust építő Magyarországon, 1967-ben illetve 1982-ben (Tulajdonképpen majdnem bájos, de mégis inkább bicskanyitogató)

Üvöltés antológia, 1982
Részlet a kötet elejéről, az odabiggyesztett 1967-es kiadás bevezetőjéből:

”Faulkner gyengébb műveire emlékeztetnek némileg a beatregények, de íróik nem mindig győzik felszültséggel, atmoszférával ellensúlyozni az alaktalanságot, a kidolgozott regényszálak hiányát. Ahol ez sikerül, kitűnő részek születnek, mint Kerouac első regényeiben, az On The Road-ban és a The Subterraneans-ban. Egy autótúra megjelenítése, meleg nyári éjszakán, holdfényes országúton, zsoltárokat éneklő, meztelenre vetkőzött beatekkel a kocsiban - egy dzsesszzenekar hangszereinek és a táncosok transzának felidézése – egy újság szélére írt „Filozófiai” költemény komikus és megrendítő születése: ilyen és hasonló képeket, jeleneteket visz magával az ember, más részletek viszont belevesznek a patetikus mondatok áradatába, ahol az a legnagyobb baj, hogy a szavak eltakarják, amit ki kellene fejezniük.” (15.o.)


A 82-es kiadás utószava:
„A többiek?
Kerouac meghalt. Viszonylag fiatalon, de – kegyetlen tételezés – nem biztos, hogy időnek előtte. Könyveit, még a nevezetes Úton-t is ma olvasva, bizonyossá erősödik feltevésünk, hogy ahogy azt e kötet hajdani előszavában megfogalmaztuk: ez a próza szociológiai dokumentumnak jelentékenyebb, mint regényszövegnek. Túl sok a rögtönzés, az akart-akaratlan ösztönösség, rengeteg az önismétlés, és túl kevés a tervszerű műhelymunka.” (314.o.)


A szerző neve is ott van, de fedje jótékony homály a nevét.

Hogy mi jut eszünkbe erről?

1. Egy graffiti:
God is Dead.
Nietzsche.

Válasz:
Nietzsche is Dead.
God.

2. Meg az, hogy a nyár végén, az angol magyar barátságos előtt Alan Shearer úgy nyilatkozott, hogy ez a szerdai mérkőzés teljességgel felesleges, szombaton indul a bajnokság, senki se veszi komolyan. Amikor ezt felvetették a Nemzeti Sportban Verebes Józsefnek, ő úgy replikázott, hogy őt abszolúte nem érdekli, hogy Alan Shearer mit beszél.
Én akkor kapásból röhögőgörcsöt kaptam, és elképzeltem, hogy megkérdezik Alan Shearer-t, hogy mi a véleménye arról, hogy Magyarországon, (in Hungary) Mr. József Verebest nem érdekli, hogy ő mit mond. Shearer szerintem azt kérdezte volna vissza: Who the f-ck is Mr. Verebes?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése